Uw zoekresultaten

Innovaties in Turkije

Geplaatst door david op 28 januari 2024
| 0

De bijdragen van Turkije: innovaties die de geschiedenis hebben gevormd

De rijke geschiedenis van Turkije gaat niet alleen over zijn oude beschavingen en cultureel erfgoed, maar ook over zijn belangrijke bijdragen aan de wereld door middel van verschillende innovaties en primeurs. Hier is een creatief opnieuw ontworpen gids voor enkele van de opmerkelijke Turkse innovaties en historische primeurs die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de loop van de geschiedenis:

 1. De vroegste menselijke nederzetting:
  Catalhoyuk in het zuiden van Anatolië, daterend uit 7500 voor Christus, wordt beschouwd als 's werelds oudste menselijke nederzetting. Deze neolithische plek bood ooit onderdak aan meer dan 10,000 mensen en is nog steeds een van de best bewaarde oude nederzettingen.
 2. Pioniers van schrijven en kunst:
  Het oude Anatolië was de thuisbasis van enkele van de vroegste vormen van schrijven en kunst. Kleitabletten met schrift uit 1950 voor Christus en neolithische muurschilderingen uit Catalhoyuk getuigen van deze vroege creativiteit.
 3. Uitvinding van munten:
  De eerste munten ter wereld werden rond de 7e eeuw voor Christus geslagen in het oude koninkrijk Lydia in het hedendaagse Turkije. Deze vroege munten, gemaakt van een mix van goud en zilver, hadden een leeuwenkopontwerp.
 4. Het concept van winkels:
  Aangenomen wordt dat de Lydiërs, die ook de eerste munten hebben geslagen, de eerste permanente winkels ter wereld hebben opgericht, ter vervanging van tijdelijke marktkramen.
 5. De eerste kathedraal ter wereld:
  De Sint-Pieterkerk nabij Antakya, waar Sint-Pieter in 40 na Christus de eerste mis zou hebben gehouden, wordt beschouwd als 's werelds eerste kathedraal en een belangrijk bedevaartsoord.
 6. Oorsprong van tulpen:
  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komen tulpen oorspronkelijk uit Anatolië en niet uit Nederland. Door de 16e-eeuwse 'tulpenmanie' in Turkije werden deze bloemen zeer gewaardeerd en duur.
 7. Vroege robotica en cybernetica:
  Ismail al-Jazari, geboren in Cizre in 1136, was een pionier op het gebied van robotica. Hij creëerde de eerste robots en meer dan 100 mechanische apparaten, waaronder een serveersterrobot die drankjes serveert.
 8. Eerste geregistreerde vlucht:
  In de 17e eeuw maakte Hezarfen Ahmed Celebi een gedurfde vlucht vanaf de Galatatoren in Istanbul met behulp van adelaarsvleugels, waarbij hij met succes de Bosporus overstak.
 9. Eerste vrouwelijke gevechtspiloot:
  In 1936 werd Sabiha Gokcen 's werelds eerste vrouwelijke gevechtspiloot. Geadopteerd door de grondlegger van de Republiek Turkije, Kemal Ataturk, vloog ze met 22 verschillende vliegtuigtypes en had ze meer dan 8000 vlieguren.
 10. Oudste militaire fanfares:
  De Ottomaanse militaire bands, of mehters, die dateren uit de 8e eeuw, worden beschouwd als 's werelds oudste fanfares. Ze werden een onderscheidend kenmerk van het Ottomaanse leger in de 13e eeuw.
 11. Eerste gebruik van buskruit in wapens:
  Terwijl de Chinezen buskruit ontdekten, waren het de Ottomanen die het voor het eerst gebruikten in explosieve wapens, zoals kanonnen, wat een aanzienlijke impact had op de oorlogvoering.
 12. Baanbrekende pokkenvaccinaties:
  Vóór de pokkenvaccinatie van Edward Jenner hadden de Ottomanen een concept ontwikkeld om zich tegen de ziekte te inenten. Lady Mary Wortley Montagu introduceerde deze praktijk bij de Britse koninklijke familie, wat leidde tot medische onderzoeken en de uiteindelijke uitroeiing van de pokken.

Deze innovaties en primeurs onderstrepen Turkije's lange traditie van creativiteit en vindingrijkheid, en dragen aanzienlijk bij aan de wetenschappelijke, culturele en technologische vooruitgang in de wereld.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vergelijk Vermeldingen